Начало Сфера Майстори ще покажат сирена по вековни рецепти на празник в тетевенското село Черни Вит
113
Икономика

Майстори ще покажат сирена по вековни рецепти на празник в тетевенското село Черни Вит

Сирене с шафран, с цвекло или със сечуански пипер, от магарешко мляко, в глинен съд или в кратуна – всички тези разновидности ще могат да се видят и дегустират по време на петото издание на Празника на домашните сирена.Той ще събере майстори от цялата страна в тетевенското село Черни Вит на 20 септември (събота), за да покажат как се съхранява традицията в направата на българското сирене, но и как се пренася тя в бъдещето.

| 19 Септември 2025, 12:39 ч.
Майстори ще покажат сирена по вековни рецепти на празник в тетевенското село Черни Вит
Майстори ще покажат сирена по вековни рецепти на празник в тетевенското село Черни Вит
Снимка © БТА

Сирене с шафран, с цвекло или със сечуански пипер, от магарешко мляко, в глинен съд или в кратуна – всички тези разновидности ще могат да се видят и дегустират по време на петото издание на Празника на домашните сирена. Той ще събере майстори от цялата страна в тетевенското село Черни Вит на 20 септември (събота), за да покажат как се съхранява традицията в направата на българското сирене, но и как се пренася тя в бъдещето. 

Депутатите включиха в днешната си програма първото четене на промени в закона

Трима мъже са заловени за притежание на наркотични вещества през изминалото д

Дефицитът може да достигне 8%, ако не падне правителството. Това каза пред жу

Близо 50 безработни и 15 работодатели се срещнаха на трудова борса в Ловеч, с

Ако искаме да бъдем конкуретни на Европа, трябва да бъдем много по-активни с

Сред основните организатори на събитието е Цветан Димитров, производител на зелено сирене и изследовател на домашните сирена, възникнали стотици години назад във времето. 

Димитров разказа , че през целия ден ще има много презентации, демонстрации на направа на традиционни храни и сирене, дегустации на най-старите сирена, майсторски класове, кулинарни работилници. На форума ще бъдат представени домашни сирена от различни региони на България и Балканите, хляб, мед, вино и др. Гостите ще могат да пробват сирена, приготвени по стари рецепти, както и традиционното за Черни Вит зелено сирене. 

"Празникът на домашните сирена е много интересен феномен, който ние направихме преди пет години, защото решихме, че традиционните сирена и храни трябва да се представят пред публиката без носталгия. А да се мисли за утрешния ден и как те могат да бъдат пренесени от миналото към бъдещето, да дадат възможност на много от изчезващите продукти да бъдат съхранени", каза Димитров. 

По думите му една от целите е тези сирена да бъдат част от туристическите атракции и да генерират печалба за общините, от друга страна, да се запазят традициите и от третата - да бъдат представени по иновативен начин.

Старите рецепти се предават от уста на уста, но майсторите на празника представят и сирена, които са авторски, направени в последните години, с които се гордеят. Ще могат да се видят сирена от магарешко мляко или с изсушено цвекло. Интересни са и тези с шафран или приготвените в различни глинени съдове сирена, които са зрели по различно време – от една до седем години. 

Виждаме работата на Националния борд по водите в две направления – конк

През първите шест месеца на годината 263-ма варненци са имали нужда от лекарс

По време на работа вчера в котелен цех на Топлоелектрическата централа (ТЕЦ)

Вниманието на празника е не само към сирената, а към това какво послание носят те със себе си

Разнообразието е голямо, но вниманието на празника е не само към сирената, а към това какво послание носят те със себе си, казва Цветан Димитров.

"Едно от тези послания е, че тези български сирена, които ние не познаваме, имат достатъчно количество вещества, които могат да се използват за борба с раковите заболявания. С доц. Ваня Колева от Шуменския университет за втори път ще представим такъв тип изследване на зелено сирене. Има и други, които са също с висока научна стойност и са с много специфични характеристики, които обогатяват вкуса", добави изследователят.

Акцент в празника е и традиционната кухня

Акцент в празника е и традиционната кухня. Специален гост ще бъде един от най-известните готвачи - Филип Ондрушек, който в последните 10 години е готвил в над 30 страни. В Черни Вит ще представи тънкостите на австро-унгарската кухня.

"Ще си говорим с него как е влияла австро-унгарската кухня на Западните Балкани, какво се е променило, кои са били теченията в българската кухня в началото на ХХ век и какво се е случило с всичко това. Храната с история винаги поражда своето място и дава повод да се гордеем с нея", заяви още Димитров.

Той лично е изследвал 46 вида домашни сирена, като във всички тях се откриват пробиотични бактерии. В зависимост от технологията, която изпълняват хората в домашни условия, те позволяват да се развият едни бактерии или да се потиснат други. Тези сирена са с дълъг период на зреене и не са достъпни за широка консумация. "Имаме да извървим доста път като общество, за да могат сирената, които описвам и са на ръба на изчезването, да се появят наново, посочи Димитров.

Нужно е занаятчийските сирена в България да бъдат развити

Димитров добави, че е нужно занаятчийските сирена в България да бъдат развити, защото те гарантират качество. "Занаятчиите правят малко количество, но те задължително са се учили от някого, възприели са технологията и я предават. Така даваме възможност да се продължат традициите ни. За съжаление, в законодателството ги няма сред занаятчийски храни", посочи той.

"Сиренарството е един от тези занаяти, които ние трябва да успеем да възродим и да го поставим, така че да гарантира качество. Защото в момента ние можем да видим навсякъде надписани домашни сирена. Във всеки ресторант могат да ни кажат, че предлагат домашен хляб или лютеница, колко обаче това е така и на какви критерии отговарят. Това са теми, които дискутираме на този празник на сирената", коментира още Цветан Димитров.

Според него трябва да се даде възможност за развитие на традиционните сирена в България, за да не изчезват с годините, защото "изчезването на една храна, води до изчезването на породи животни, на поминък".

"Всяко едно сирене си тежи на мястото и има потенциала да развие общността, от която е произлязло и региона, в който се намира", каза майсторът на зеленото сирене. 

Когато един продукт е качествен, той със сигурност е вкусен, добави Димитров. 

Зелено сирене от магарешко мляко, със сечуански пипер, с шафран, в стомна, в кратунка или обвито във восък – това са част от сирената, с които той посреща своите гости. 

"Това е зелено сирене, в което съм поставил малко количество подправки, като сечуански пипер, с да подчертае нотка на цитрус в сиренето. Това е течно сирене, което се нарича крокмач в Черни Вит или солено мляко. Приготвил съм още едно сирене, което възстановихме преди 4 години - сиренето в стомна. Докато в Северна България самият съд е изпечен малко по-малко, пропуска вода и то става много твърдо, то в Южна България се използват съдове, които са гледжосани, които придават друга степен на течностите вътре и така се получава съвсем различно сирене", обяснява майсторът. 

След богатото разнообразие от сирена в дома му се откроява и това с шафран, което в България е описано през 1914 г. - изискано сирене на градската ни кухня, с фини усещания, придава чар и класика. 

Разнообразни храни и вкусове очакват посетителите на празника

На празника на домашните сирена посетителите ще оценяват сирената, а най-добрите ще получат награди.

Ще има и майсторски класове за съчетаване на домашните сирена с виното, както и работилници за приготвяне на белмуж от турлашката кухня, на авторски сирена и хляб с квас.

Празникът се организира и със съдействието на Община Тетевен и кметството в село Черни Вит.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Съдийската колегия на ВСС поиска зачитане на закона по повод медийни публикации, послания на политици и обществени реакции към съдебни дела
От Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) призоваха в позиция за зачитане върховенството на закона, независимостта на съдебната власт и дължимото уважение към съда. Повод ...
На сондажа до Кожухарската чешма край Плевен вече е поставена помпа и се очакват анализите на водата
На сондажа до Кожухарската чешма вчера е поставена помпа и е започнало черпенето на вода, съобщи по време на петото заседание на областния кризисен щаб управителят на „Водосн ...
На митническия пункт „Капитан Андреево“ са иззети над 40 хил. стоки със съмнение за нарушени права върху интелектуалната собственост
Общо 40 775 текстилни изделия, спортни обувки и чанти със знаци на търговски марки са задържани на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Капитан Андреево“ при ...
Обмудсманът Велислава Делчева посъветва хората при възможност след първи януари да плащат с карти, за да избегнат евентуални грешки
Първа изнесена приемна за гражданите в Дупница направи днес омбудсманът Велислава Делчева и екип от експерти на институцията. По време на днешния ден хората бяха консултирани на мя ...
Историята на средновековния Търновград оживява в светлинно 3D мапинг шоу върху фасадата на галерия “Борис Денев“
Историята на средновековния Търновград оживява в светлинно 3D мапинг шоу върху фасадата на Художествената галерия “Борис Денев“, съобщиха организаторите от Община Велик ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Винарска изба "Логодаж" ще пусне на пазара три или четири нови вина
Имаме три или четири нови продукта, които ще пуснем на пазара. Това е проект, по който работим вече от една година. Сред тях са нов клон на Совиньон блан, ново розе, създадено от т ...
Народното събрание ще избира председателя и заместник-председателите на НСИ, решиха депутатите на първо четене
Народното събрание (НС) да избира председателя и заместник-председателите на Националния статистически институт (НСИ), гласува на първо четене парламентът с промени в Закона за ста ...
През следващата седмица ще бъде ограничен достъпът до аварийните ленти на магистрала „Струма“ в района на Перник
През следващата седмица, от 23 септември (вторник) до 26 септември (петък), ще бъде ограничен достъпът до аварийните ленти на магастрала „Струма“ заради почистване на о ...
От ДБ дадоха пример за "завладяната държава" чрез обществена поръчка за боклука в София
От „Да, България“ (ДБ) дадоха пример за "завладяната държава" през обществена поръчка за боклука в София на брифинг в кулоарите на парламента. Съпредседателят на &bdquo ...
Полицейският началник в Русе ст. ком. Николай Кожухаров е изписан от болницата в стабилно състояние
Директорът на Областната дирекция на МВР в Русе старши комисар Николай Кожухаров е изписан от Университетската болница „Канев“ в крайдунавския град. Той е в стабилно съ ...
Тикер в 14:48 ч.
Имаме три или четири нови продукта, които ще пуснем на пазара. Това е проект, по ...
Начало Сфера
113
Икономика

Майстори ще покажат сирена по вековни рецепти на празник в тетевенското село Черни Вит

Сирене с шафран, с цвекло или със сечуански пипер, от магарешко мляко, в глинен съд или в кратуна – всички тези разновидности ще могат да се видят и дегустират по време на петото издание на Празника на домашните сирена.Той ще събере майстори от цялата страна в тетевенското село Черни Вит на 20 септември (събота), за да покажат как се съхранява традицията в направата на българското сирене, но и как се пренася тя в бъдещето.

| 19 Септември 2025, 12:39 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Майстори ще покажат сирена по вековни рецепти на празник в тетевенското село Черни Вит
Майстори ще покажат сирена по вековни рецепти на празник в тетевенското село Черни Вит
Снимка © БТА

Сирене с шафран, с цвекло или със сечуански пипер, от магарешко мляко, в глинен съд или в кратуна – всички тези разновидности ще могат да се видят и дегустират по време на петото издание на Празника на домашните сирена. Той ще събере майстори от цялата страна в тетевенското село Черни Вит на 20 септември (събота), за да покажат как се съхранява традицията в направата на българското сирене, но и как се пренася тя в бъдещето. 

Сред основните организатори на събитието е Цветан Димитров, производител на зелено сирене и изследовател на домашните сирена, възникнали стотици години назад във времето. 

Димитров разказа , че през целия ден ще има много презентации, демонстрации на направа на традиционни храни и сирене, дегустации на най-старите сирена, майсторски класове, кулинарни работилници. На форума ще бъдат представени домашни сирена от различни региони на България и Балканите, хляб, мед, вино и др. Гостите ще могат да пробват сирена, приготвени по стари рецепти, както и традиционното за Черни Вит зелено сирене. 

"Празникът на домашните сирена е много интересен феномен, който ние направихме преди пет години, защото решихме, че традиционните сирена и храни трябва да се представят пред публиката без носталгия. А да се мисли за утрешния ден и как те могат да бъдат пренесени от миналото към бъдещето, да дадат възможност на много от изчезващите продукти да бъдат съхранени", каза Димитров. 

По думите му една от целите е тези сирена да бъдат част от туристическите атракции и да генерират печалба за общините, от друга страна, да се запазят традициите и от третата - да бъдат представени по иновативен начин.

Старите рецепти се предават от уста на уста, но майсторите на празника представят и сирена, които са авторски, направени в последните години, с които се гордеят. Ще могат да се видят сирена от магарешко мляко или с изсушено цвекло. Интересни са и тези с шафран или приготвените в различни глинени съдове сирена, които са зрели по различно време – от една до седем години. 

Вниманието на празника е не само към сирената, а към това какво послание носят те със себе си

Разнообразието е голямо, но вниманието на празника е не само към сирената, а към това какво послание носят те със себе си, казва Цветан Димитров.

"Едно от тези послания е, че тези български сирена, които ние не познаваме, имат достатъчно количество вещества, които могат да се използват за борба с раковите заболявания. С доц. Ваня Колева от Шуменския университет за втори път ще представим такъв тип изследване на зелено сирене. Има и други, които са също с висока научна стойност и са с много специфични характеристики, които обогатяват вкуса", добави изследователят.

Акцент в празника е и традиционната кухня

Акцент в празника е и традиционната кухня. Специален гост ще бъде един от най-известните готвачи - Филип Ондрушек, който в последните 10 години е готвил в над 30 страни. В Черни Вит ще представи тънкостите на австро-унгарската кухня.

"Ще си говорим с него как е влияла австро-унгарската кухня на Западните Балкани, какво се е променило, кои са били теченията в българската кухня в началото на ХХ век и какво се е случило с всичко това. Храната с история винаги поражда своето място и дава повод да се гордеем с нея", заяви още Димитров.

Той лично е изследвал 46 вида домашни сирена, като във всички тях се откриват пробиотични бактерии. В зависимост от технологията, която изпълняват хората в домашни условия, те позволяват да се развият едни бактерии или да се потиснат други. Тези сирена са с дълъг период на зреене и не са достъпни за широка консумация. "Имаме да извървим доста път като общество, за да могат сирената, които описвам и са на ръба на изчезването, да се появят наново, посочи Димитров.

Нужно е занаятчийските сирена в България да бъдат развити

Димитров добави, че е нужно занаятчийските сирена в България да бъдат развити, защото те гарантират качество. "Занаятчиите правят малко количество, но те задължително са се учили от някого, възприели са технологията и я предават. Така даваме възможност да се продължат традициите ни. За съжаление, в законодателството ги няма сред занаятчийски храни", посочи той.

"Сиренарството е един от тези занаяти, които ние трябва да успеем да възродим и да го поставим, така че да гарантира качество. Защото в момента ние можем да видим навсякъде надписани домашни сирена. Във всеки ресторант могат да ни кажат, че предлагат домашен хляб или лютеница, колко обаче това е така и на какви критерии отговарят. Това са теми, които дискутираме на този празник на сирената", коментира още Цветан Димитров.

Според него трябва да се даде възможност за развитие на традиционните сирена в България, за да не изчезват с годините, защото "изчезването на една храна, води до изчезването на породи животни, на поминък".

"Всяко едно сирене си тежи на мястото и има потенциала да развие общността, от която е произлязло и региона, в който се намира", каза майсторът на зеленото сирене. 

Когато един продукт е качествен, той със сигурност е вкусен, добави Димитров. 

Зелено сирене от магарешко мляко, със сечуански пипер, с шафран, в стомна, в кратунка или обвито във восък – това са част от сирената, с които той посреща своите гости. 

"Това е зелено сирене, в което съм поставил малко количество подправки, като сечуански пипер, с да подчертае нотка на цитрус в сиренето. Това е течно сирене, което се нарича крокмач в Черни Вит или солено мляко. Приготвил съм още едно сирене, което възстановихме преди 4 години - сиренето в стомна. Докато в Северна България самият съд е изпечен малко по-малко, пропуска вода и то става много твърдо, то в Южна България се използват съдове, които са гледжосани, които придават друга степен на течностите вътре и така се получава съвсем различно сирене", обяснява майсторът. 

След богатото разнообразие от сирена в дома му се откроява и това с шафран, което в България е описано през 1914 г. - изискано сирене на градската ни кухня, с фини усещания, придава чар и класика. 

Разнообразни храни и вкусове очакват посетителите на празника

На празника на домашните сирена посетителите ще оценяват сирената, а най-добрите ще получат награди.

Ще има и майсторски класове за съчетаване на домашните сирена с виното, както и работилници за приготвяне на белмуж от турлашката кухня, на авторски сирена и хляб с квас.

Празникът се организира и със съдействието на Община Тетевен и кметството в село Черни Вит.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Съдийската колегия на ВСС поиска зачитане на закона по повод медийни публикации, послания на политици и обществени реакции към съдебни дела
На сондажа до Кожухарската чешма край Плевен вече е поставена помпа и се очакват анализите на водата
На митническия пункт „Капитан Андреево“ са иззети над 40 хил. стоки със съмнение за нарушени права върху интелектуалната собственост
Обмудсманът Велислава Делчева посъветва хората при възможност след първи януари да плащат с карти, за да избегнат евентуални грешки
Историята на средновековния Търновград оживява в светлинно 3D мапинг шоу върху фасадата на галерия “Борис Денев“
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
На преден план
Винарска изба "Логодаж" ще пусне на пазара три или четири нови вина
Контекст
Народното събрание ще избира председателя и заместник-председателите на НСИ, решиха депутатите на първо четене
Сфера
През следващата седмица ще бъде ограничен достъпът до аварийните ленти на магистрала „Струма“ в района на Перник
Контекст
От ДБ дадоха пример за "завладяната държава" чрез обществена поръчка за боклука в София
В детайли
Полицейският началник в Русе ст. ком. Николай Кожухаров е изписан от болницата в стабилно състояние
Сфера
Здравната каса сигнализира ГДБОП за фишинг измами
Местен фокус
От 20 ноември във Варна ще започне работа „зелената зона“ за паркиране
В детайли
Община Гурково ще се включи в програма за експертна подкрепа за модернизиране на управлението на битовите отпадъци на НСОРБ
На преден план
Все повече търговци обявявяват цените в лева и евро
Сфера
Община Хасково е завършила бюджетната 2024 година без просрочени задължения, показват данните, представени на публично обсъждане
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.